tiistai 9. maaliskuuta 2021

Plakkiyliherkkyys

Tässä on nyt hetken ehtinyt sulatella tätäkin informaatiota ja näköjään tällainenkin autoimmuuniongelma on olemassa. Googlettelemalla muun muassa hakusanoilla canine stomatitis, canine chronic mouth inflammation/ulcer sekä chronic ulcerative paradental stomatitis asiasta löytyy tietoa englanniksi, mutta suomeksi hakusanalla plakkiyliherkkyys löytyy pyöreät nolla hakutulosta. Hakutulosten perusteella ongelmaa tuntuisi esiintyvän jonkin verran mm. greyhoundeilla sillä se on mainittu yhtenä ongelman "tyyppirotuna".

Niinhän tässä nyt sitten kävi, että jo ennestään kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalla Kidillä (Epic Dream's Act The Giddy Goat) todettiin myös sitten tällainen. Tai ainakin se nyt on oletusdiagnoosina, kun Kidi käväisi Anidentissa Helena Kuntsin tutkittavana (suositus vastaavissa ongelmissa tälle lääkärille).

Kidi siis suuntasi lääkärille suukivun ja poskien sisäpintojen aftojen vuoksi ja tulotarkastuksessa/yleistutkimuksessa Kidistä on kirjattu näin:
-suupielissä karva ohutta ja iho hiukan punoittava, päälaella "näppyjä", raapenäytteissä ei erityisiä löydöksiä, ei karvatuppipunkkeja (Demodex)
-Alahuulien limakalvoilla, P4-M2-hampaiden kohdalla pitkittäiset haavaumat, halkaisija 24x7 mm, muuten limakalvot ehjät
-Niukasti plakkia ja vähän hammaskiveä, hyvä ienterveys

Kidin hampaat ja ientaskut puhdistettiin perusteellisesti ja hampaat kiillotettiin. Pohdittiin myös oireilevan kohdan hampaiden poistoa, mutta siihen ei vielä lähdetty vaan yritetään hoitaa ongelmaa kotihoidolla ja tuetaan immuunijärjestelmää tarpeen tullen. 

Kirjattu suunniteltu hoito:
-päivittäinen hampaiden harjaus
-paikallinen rasvahappovalmiste: 1-TDC Periodontal & Joint Health
-mikäli tehostetusta plakin estosta ei ole hyötyä, aloitetaan Atopica (siklosporiini)
-jos tehostettu plakin esto ja lääkitys ei riitä avuksi, on seuraava askel paikalliset hampaiden poistot eli poistetaan hampaat haavauma-alueelta. Tällä hetkellä se tarkoittaisi ala-P3-M3-hampaiden poistoa

Epikriisiin on kirjattu seuraavaa pohdintaa:
Oletusdiagnoosina on ns. plakkiyliherkkyys eli immuunipuolustuksen häiriö, jossa elimistö hyökkää aggressiivisesti pientäkin plakkibakteerimäärää vastaan. Tyypillisesti haavaumat tulevat tälle alueelle, jotka ovat kontaktissa plakin peittämän hampaan pinnan kanssa. 

Kidin omistaja lähetti tuosta 1-TDC Periodontal & Joint Health-valmisteesta jonka pitäisi vähentää tulehdusherkkyyttä sellaisia terveisiä, että koiran elämä tuntui olevan jo tuon ansiosta parempaa, koska rasvahappovalmiste omistajan sanojen mukaan haisee ihan lehmänulosteelle - maku lienee koiran mielestä yhtä hyvä.

Nyt tosiaan vaan toivotaan, että koiran kanssa selvitään miedolla hoidolla ja hampaiden poistoihin ei tarvitsisi ainakaan ihan heti lähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti