torstai 17. elokuuta 2017

Kovan onnen Aada

Tässä on ollut nyt niin kiire, että ei ole paljon koneelle ehtinyt istahtaa päivittämään blogia tai kotisivuja.

Lauantaina Aadalle oli kasvattajan luona tapahtunut onnettomuus, jonka jälkeen koira ei varannut painoa toiselle etutassulle enää lainkaan ja ranne alkoi turpoamaan välittömästi ja tästä seurasi tietenkin päivystyskäynti. Päivystyksessä selvisi, että nyt näyttää siltä, että ei hyvältä näytä: jalassa oli useita murtumia ja ranne epänormaalissa asennossa. Jalka lastoitettiin asentoon, jossa Aada sitä itse halusi pitää ja kipulääkkeet mukaan.

Päivystyksessä otettu kuva

Päivystyksessä otettu kuva


Aadan kasvattajan kanssa sitten aloimme pohtia jatkohoitoa. Alustavasti muutama eläinlääkäri oli sitä mieltä, että ranne pitäisi jäykistää. Jäykistäminen whippetin kohdalla ei kuulosta kovin toimivalta ratkaisulta, koska juostessa ranne joustaa melkoisesti ja epäilytti, että hajoaisiko koira sitten pian jostain muualta hajonneen ranteen paranemisen jälkeen.

Tammiston Evidensiaan päästiin maanantaina ja Esa Eskelinen oli sitä mieltä, että jalkaa ei tarvitse jäykistää vaan voidaan kokeilla muuta. Siispä Aada operoitiin siellä ja nyt olisi edessä suht pitkä häkkihoito ja kuntoutus.

Evidensiassa ennen operointia
Evidensiassa ennen operointia
Leikkauksen jälkeen
Leikkauksen jälkeen
"Oikean eturaajan ontuman jatkohoito:
- röntgentutkimus:
- oikea tassu ja varpaat on OK
- oikea kyynärnivel on OK
- oikean kyynärvarenluun alaosan murtuma, nivelensisäinen


Murtuman leikkaushoito:
- oikean kyynärluun alaosassa kraniolateraaliosa oli murtunut irti, niveleen asti ulottuva murtuma. Murtuma laitettin anatomisesti tarkasti paikoilleen ja kiinnitettiin 2,0 mm vetoruuveilla
- kyynärluun irti murtunut alaosa kiinnitettiin kyynärluun (diafyysiin) 2,4 mm levyllä ja ruuveilla
- röntgentutkimus leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen: OK


Raajan on laitettu lasta. Lastahoitoa jatketaan 2 viikon ajana.
- lasta vaihdetaan eläinlääkärissä 1 viikon kuluttua tai aiemmin, jos side kastuu tai jos potilas osoittaa kivun tai sairauden merkkejä.
 

Raajan ja haavan nuoleminen on estettävä siteen poiston jälkeen. Kauluri.

Jatkohoito:
- kipulääkitys
- tulehduskipulääke 15.8. ilta alkaen n. 1 viikon ajan: Metacam mikstuura, ylläpitoannos kerran päivässä
- lemmikkinne on saanut puudutetta kainaloon
- lemmikillenne on laitettu kipulaastari kyljen iholle, opioidikipulääke. Sen vaikutus alkaa n. 1 vrk:ssa ja kestää n. 3 vrk.
Laastari voi nieltynä olla hengenvaarallinen ihmisille ja eläimille. Laastari poistetaan 18.8 illalla.
- lisälääkkeeksi tarvittaessa 14.8.iltapäivä alkaen: Tramadol 50 mg, 1/2 tabl 1-3 kertaa päivässä n. 1-4 pv ajan.
Opiodikipulääke, voi aiheuttaa sekavuutta ja ulvomista

Liikunta:
- liikunta taluttimessa melko hidasta vauhtia 2 kk ajan, röntgenkontrolliin asti
- Liukastelua, riehumista, hyppimistä on vältettävä 2 kk ajan.
- Liikuntaa annetaan n. 3 x 10-15 min päivässä 1-2 viikon ajan ja sitten 3 x 15-20 min päivässä 2 -3 viikon ajan.
- Liikunta pehmeällä alustalla, vaihtelevassa maastossa, heinikossa ja metsässä edistää leikatun raajan liikkuvuutta ja voimaa. 

- Fysioterapia voidaan aloittaa jo noin 2 viikon kuluttua leikkauksesta. Vesijuoksumattoharjoitteet (esim. 5 -10 käyntikertaa) ja muu fysioterapeutin antama hoito edistää leikatun raajan toipumista.
 

Fysioterapiasta kotikonstein on mukana myös erillinen ohje.
- tikit pois 14 pv kuluttua, lastanpoiston jälkeen
- kontrolliröntgentutkimus n. 8 viikon kuluttua"


Valitettavasti Aada piti erottaa pennuistaan ja otin sen tänne kotiin hoidettavaksi - Aada olisi kyllä halunnut hoitaa pentuja, mutta pennut olisivat mielellään repineet lastaa ja leikattua jalkaa ei saisi nyt rääkätä, jos siitä haluaa ehjän. Lisäksi Aadan kylkeen laitettiin opioidikipulaastari, joka on hengenvaarallinen nieltynä sekä ihmisille että eläimille ja milläs estäisit pikkupentua vähän maistamasta sitä.. Onneksi kasvattajan luona on useita muita koiria, jotka voivat pentuja viihdyttää ja pennut onneksi ovat jo niin isoja, että kiinteä ruokinta onnistuu.

Kuva: Anna Reponen
Ja jotta tässä ei olisi vielä kaikki, niin hieman ennen jalan hajoamista Aadan kynnetkin alkoivat vaikuttaa omituisilta. Vielä ei ole tiedossa mikä niitä vaivaa - yhdestä kynnestä on otettu biopsia SLO-epäilyn vuoksi, mutta se oli puhdas. Aada menee sterkkaan kontrolliröntgenin yhteydessä kahden kuukauden kuluttua, mikäli jalka on parantunut hyvin ja voi olla, että siellä sitten poistetaan kannus kokonaan, jos siitä saisi jotain lisätietoa.

Mutta toivottavasti tämä tästä iloksi vielä muuttuu. Ainakin olin hyvin onnellinen siitä, että leikkaus sujui hyvin ja sai elävän koiran viedä kotiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti